Kasa fiskalna expert

Kuchnia polska buduje się w grupy na daniach mięsnych. To z systemu w jaki dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno wyglądać tego, że jesteśmy pomysł schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia czekamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o czystości w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po wykonaniu będzie ono czyste i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym sposobem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy osiągnąć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę również będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy ostatnie sprawiać, tym właściwie. Mięso produkuje się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt duża oraz piękna temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono stare i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono swoją soczystość i zapach.